Rusta bilen inför vintermånaderna

Publicerat: 2017-10-29 09:23

vinterdäck och annat för bilen inför vintern

Bara för att vintern är på väg är det inte meningen att bilen ska gå i ide. Istället bör du utrusta bilen för klimat- och väderomslagen som kommer. Vi har sammanställt en checklista som du kan följa för att få en trygg och bekväm vinterkörning hela säsongen.

✓ Kontrollera dina vinterhjul

I ett tidigare blogginlägg har vi djupdykt i vad som gäller för vinterhjulen. Men för att sammanfatta gäller följande:

 • Du kan byta till vinterdäck redan från den 1 oktober om det råder vinterväglag, eller om temperaturen är lägre än 7° C. Senast den 1 december ska vinterdäcken sitta på bilen.
 • Minsta godkända mönsterdjup för vinterdäck är 3 mm. Mönsterdjupet är avgörande för styrkontroll och bromssträcka. Därför är det viktigt att däcken håller sig över minimigränsen
 • Om du kör en BMW är det en god idé att använda BMW originaldäck som är speciellt anpassade efter fordonsmodellen du kör. Dessutom har de 36 månaders däckförsäkring och Run-Flat-teknologi.
 • På Förenade Bil serviceanläggningar kan du få komplett däckservice, med däckbyte, däckrengöring och däckhotell. Förvara sommarhjulen på serviceanläggningen tills det är dags att byta igen.

✓ Byt torkarblad

Vinterhalvåret innebär mycket snö och slask. Därför är det speciellt viktigt att vindrutetorkarna fungerar och att torkarbladen är fräscha så att de kan skrapa rent rutorna.

✓ Vintersäkra vätskorna

Samtidigt som vindrutetorkarna ska fungera är det också viktigt att fylla på med spolarvätska som tål minusgrader. Kontrollera även att kylarvätska och olja klarar det kalla klimatet som kommer.

✓ Viktig vinterutrustning att ha i bilen

Det är inte bara de fasta delarna som hjul och motor som behöver vintersäkras. För att du ska kunna hantera snö och is är det viktigt att utrusta bilen med det nödvändigaste ifall vädret skulle överraska, eller om olyckan skulle vara framme.

 • Införskaffa en effektiv isskrapa som tar bort islagret snabbt och inte repar rutorna.
 • En enkel borste kan vara avgörande för att få bort snö och isrester från fönsterrutor, tak och baklucka.
 • Värmefilt. Skulle du bli fast i en snödriva kan du inte ha nog med filtar att dra om dig i väntan på bärgning.
 • För att kunna gräva ut färdväg om bilen blivit insnöad medan den stått parkerad.
 • Skydda händerna med bra vantar när du skrapar och borstar bilen.
 • Mössa. Lika viktigt för vuxna som barn att alltid skydda huvud och öron när man vistas ute i det kalla.
 • Dagarna här uppe i norden blir väldigt korta under den senare delen av året. En ficklampa kan vara mycket behändig om du behöver se i vintermörkret.
 • Reflexväst. Liksom varningstriangel, startkabel och bogserlina bör relfexvästen alltid finnas i bilen, året runt.

✓ BMW Bilservice

Om du lägger din årliga bilservice under sena hösten kommer bilen att vara väl förberedd inför vintern. Hos Förenade Bil ger vi din BMW en komplett översyn av allt från bromsar, ljus, torkarblad, värmesystem, däck, kylar- och spolarvätska samt olja. Om du vill att din BMW ska ge dig ultimat komfort hela vintern är du välkommen att boka din servicetid hos oss här.